Vrijdag 3 februari 2017 vindt van 20:00 - 23:00 de jaarlijkse sportverkiezing van de gemeente Deventer plaats in de Deventer Schouwburg. Tijdens een show, gepresenteerd door NOS commentator en verslaggever Maarten Tip, worden de sportprijzen uitgereikt in de categorieën sportman, sportvrouw, sporttalent, sporter met beperking, sportploeg, sportstimuleringsprijs, sportfoto en sportvereniging van het jaar.
 
Dit jaar staat de Deventer Sportverkiezing in het teken van het UEFA Women's EURO 2017. Voor alle sporters die lid zijn van een (voetbal)vereniging in de gemeente Deventer of omstreken zijn er tijdens de show exclusieve plaatsen op het WEURO2017 balkon beschikbaar gesteld. Na afloop van de show krijg je gratis toegang tot de WEURO2017 lounge en kun je genieten van een optreden van Senso, op de foto met de UEFA bokaal en andere activiteiten doen.
 
Wie zijn de genomineerden in 2016?
 
Sportman
 
Rodrigo Willy Boer
 
Rodrigo Willy Broer traint bij AV Daventria 1906 en is gespecialiseerd in de 100/200 meter. Tijdens het NK indoor wist hij een tweede plaats te behalen op de 200 meter in een tijd van 21.81. Deze zilveren medaille is voor hem alweer zijn elfde nationale plak, waarvan hij er negen heeft behaald als junior.
 
Thomas Krol
 
Thomas Krol is een Nederlandse langebaanschaatser. Hij heeft voor de derde keer de Ijsselcup in Deventer gewonnen op de 1500 meter, waarbij hij het bijna vijftien jaar oude baanrecord van Erben Wennemars op de 1500 meter heeft verbroken. Naast deze overwinning heeft hij ook op de 1500 meter in Kolomna tijdens het WK schaatsen een derde plaats bemachtigd en een bronzen plak tijdens de Worldcup in Stavanger (op de 1000 m).
 
Jop de Jong
 
Jop De Jong is gespecialiseerd in artistiek biljart. Bij artistiek biljart is het doel om de meeste biljartballen op een voorgeschreven positie op het laken te krijgen. Jop versloeg oud-Nederlands kampioen Martin van Rhee in de finale op het Nederlands kampioenschap en werd hierdoor de jongste Nederlandse kampioen aller tijden.
 
Sportvrouw
 
Eefje Boons
 
Eefje Boons heeft het tot de halve finale van het EK- atletiek te Amsterdam geschopt, waar ze een PR van 13.07 heeft behaald. Op het NK atletiek voor dames heeft zij een eerste plaatst bemachtigd op de 100m horden en een tweede plaats op de 60m horden. Met haar prestaties heeft Eefje een 5e plaats op de ranglijst 100m horden onder 23 jaar van Europa behaald, staat zij 29e op de Europese ranglijst en staat ze in de top 50 op de wereldranglijst. Als kers op de taart is ze geselecteerd voor het AA Asics Talentteam van de Atletiekunie.
 
Emma Oosterwegel
 
Emma heeft twee gouden medailles behaald op het onderdeel speer (NK atletiek en het NK junioren). Ook heeft ze op het NK Meerkamp indoor en outdoor een eerste plaats behaald. Naast deze medailles heeft Emma een tweede plaats behaald op het onderdeel 60m horden op het NK junioren en een derde plaats op het onderdeel kogelstoten. Ze heeft ook meegedaan aan het WJK in polen. Hier is zij 13e geworden op de zevenkamp en 18e op speer. Mede dankzij deze mooie prestaties staat zij 28e op de wereldranglijst u20, 4e allertijden bij meisjes A in Nederland en 8e allertijden bij vrouwen Nederland.
 
Natasja Verheul
 
Natasja komt uit voor Menvereniging Deventer ’85 en is gespecialiseerd in mennen. In de klasse ZZ enkelspan op het onderdeel pony vaardigheden is zij outdoor kampioen van het mendistrict Oost geworden. Tevens is zij 3 jaar op rij Nederlands kampioen geworden in deze klasse. In de strijd om de Achterhoek bokaal, vaardigheden klasse B t/m ZZ, liet zij haar tegenstanders achter zich en wist Natasja een eerste plaats te behalen. Tijdens de Apeldoornse kampioenschappen wist zij hiernaast ook nog eens kampioen te worden in de klasse B t/m ZZ onderdeel dressuur/vaardigheid.
 
Sporttalent
 
Chris Fredriks
 
Chris Fredriks is aan fanatiek schaatser en heeft het afgelopen NK in Groningen goud op alle onderdelen weten te behalen. Tevens heeft Chris ook alle afstanden gewonnen tijdens de vikingrace, de vikingrace is het officieuze EK schaatsen voor talenten tot 12 jaar. Door de vikingrace te winnen is Chris tot Europees kampioen bekroond.
 
Max Wierda
 
Max Wierda is een rugbyspeler die afgelopen jaar is geselecteerd voor het Nederlands jeugd rugbyteam.
 
Wessel Boons
 
Wessel Boons is een atleet, hij is tweede geworden op het NK junioren indoor.
 
Sporter met een beperking
 
Davey Hoogelander
 
Davey Hoogelander heeft met zijn tribike, uitkomend voor DRV De Zwaluwen, drie keer goud binnen gehaald op de Special Olympics. Hierbij reed hij bij twee van de drie races tussen de wielrenners met twee wielen.
 
Emy Lin & Sven Nijenhuis
 
Emi Lin is blind en heeft een cognitieve beperking, daarom staat Sven Nijenhuis haar als bijrijder bij. Ook zij heeft tijdens de Special Olympics drie keer goud mogen veroveren.
 
Lynette van Ommeren
 
Lynette van Ommeren ook genomineerd voor deze categorie, Lynette heeft haar beste inzet getoond en dit werd beloond met twee keer goud tijdens de Special Olympics op het onderdeel skeeleren.
 
Devinco G
 
De Devinco G korbalploegen zijn kampioen geworden op zowel het veld als in de zaal.
 
Sportploeg
 
Go Ahead Eagles
 
Go ahead Eagles 1 is in 2016 gepromoveerd naar de eredivisie.
 
Dibo Darts
 
Dibo Darts is kampioen geworden van de super League en tevens gepromoveerd naar de hoofdklasse.
 
Sallandsche Golfclub 1
 
Sallandse Golfclub 1 is Winnaar geworden van alle duels 1e klasse. Daarnaast is het team gepromoveerd naar de hoofdklasse en hebben ze dus het hoogste niveau bereikt.
 
Sportvereniging
 
Reddingsbrigade Deventer
 
Reddingsbrigade Deventer is een actieve vereniging met enthousiaste instructeurs. Je wordt bij hen opgeleid om mensen uit het water te redden. Hiervoor hebben ze leuke lessen, waar je samen met leeftijdgenootjes spelenderwijs steeds meer leert.  De doelstelling van de vereniging is: “Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord”
 
V.V. Lettele
 
Voetbalvereniging Lettele is opgericht op 12 augustus 1932. De vereniging speelt haar wedstrijden op het sportcomplex De Spil te Lettele. De vereniging heeft dit seizoen vier seniorenteams, en een veteranenteam. De jeugdafdeling bestaat uit vier juniorenteams, drie pupillenteams en een mini-team. De wedstrijden staan veelal onder leiding van eigen scheidsrechters, waarvan een deel nog de jeugdige leeftijd heeft. Daarnaast zijn er diverse vrijwilligers binnen de vereniging actief en worden we ondersteund door vele sponsoren.
 
SV Colmschate '33
 
S.V. Colmschate ’33 is voor haar omgeving de vitale voetbalvereniging waar iedereen zich thuis voelt, waar prestatief op een zo hoog mogelijk niveau en recreatief op een zo breed mogelijk niveau, op respectvolle wijze, met passie en plezier de voetbalsport wordt beoefend en beleefd. S.V. Colmschate ’33 toont haar maatschappelijke betrokkenheid door samen te werken met organisaties en instellingen uit de sectoren sport, onderwijs, zorg en welzijn.
 
SV Helios 1917
 
Voetbalvereniging SV Helios geeft een boost aan maatschappelijke ontwikkeling. De vereniging is de verbindende factor in de wijk. De accommodatie wordt niet alleen benut voor voetbal, wat de kernactiviteit is, maar er wordt meer gedaan. Zo is er dagbesteding en kinderopvang en wordt de locatie gebruikt voor ontmoeting en activiteitenwerk. Met openingstijden van 8.00 – 23.00 uur wordt een belangrijke maatschappelijke rol vervuld. Partners hierbij zijn sport-, zorg-, welzijns- en onderwijsorganisaties en bedrijven van het naast liggende bedrijventerrein.
 
A.V. Daventria 1906
 
Atletiekvereniging Daventria bestaat sinds 1906 en is daarmee één van de oudste atletiekverenigingen in Nederland. Bij de vereniging kunnen zowel jeugd, recreanten, wedstrijdatleten en sporters met een beperking atletiek beoefenen. Bovendien is het ook mogelijk om als donateur de vereniging te steunen. Evenementen van AV Daventria 1906 zijn o.a. de Bunkercross, dat wordt gehouden in de maand februari en de IJsselloop, een groot loopevenement met start en finish op de Brink in Deventer.
 
Sportstimulering
 
DOET & BAS
 
Sporten & bewegen voor ouderen met geheugenproblemen en dementie van SV Helios 1917, Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap.
 
Ijsselloop Deventer Kidsrun
 
De route  van 1 km is voor iedereen tot en met 10 jaar. Deze route gaat vanaf de Brink door de Polstraat, over het Grote Kerkhof en via de Duimpoort, de Welle en de Zandpoort terug naar de Brink.
 
Brink tot Brinkloop Deventer Kidsrun
 
De Brink tot Brinkloop Kidsrun wordt speciaal georganiseerd voor basisschool leerlingen en start/finished op de Brink te Bathmen. De Kidsrun is 1 km lang.
 
Sportcarrousel (Deventer Sportploeg)
 
Aangepast sporten Met een aanhanger vol sportattributen komt de carrousel op elke gewenste plek. Leerlingen en werknemers kunnen kort verkennen wat de sporten (atletiek, gymnastiek, wielrennen, judo, voetbal, tafeltennis, zwemmen en korfbal) inhouden. Vervolgens kunnen er stappen worden gezet waardoor de sporters in spe kunnen proefdraaien bij verenigingen (Zowel G-tak als regulier), waarna ze hiervan lid kunnen worden.
 
Klik hier om jouw stem uit te brengen voor de Deventer Sportverkiezing!