Schotten hebben nog niet opgegeven
Op de dag van de laatste poulewedstrijden van dit EK was de Fanzone in Deventer weer goed gevuld. Schotse kinderen speelden zij aan zij met leeftijdsgenoten uit Deventer, terwijl ouders van de zijkant aanmoedigingen over de velden schreeuwden.

De Schotten waren duidelijk van plan een feestje te maken van wat ze verwachtten dat hun laatste wedstrijd zou zijn. “Geen Schotten, geen feestje”, lachte een moeder. Een andere Schot sprong in zijn kilt een veldje op: “Ik zou moeten spelen, dan gaan we zeker winnen”, grapte hij. De kiltdragers en hun landgenoten hoopten allemaal op een stunt tegen Spanje. "Spanje is sterker dan Portugal, dus onze kansen zijn klein. Maar ik blijf hopen op een overwinning”, sprak een realistische fan.
De Spaanse fans waren niet zo herkenbaar als hun tegenstrevers, omdat ze geen kilt droegen. Toch waren ook zij gezellig aanwezig. “Wij weten zeker dat we winnen en doorstromen naar de kwartfinale”, was de algemene houding. Een paar fans zagen het echter somberder in: “Ik ben bang dat Engeland expres met 2-0 gaat verliezen van Portugal”, zei een van hen. “ Dan gaan Portugal en Engeland door naar de volgende ronde, en hoeft Engeland niet tegen Frankrijk te spelen in de kwartfinale.” Met Kicky in de buurt kwamen de Spanjaarden een beetje los; een foto met de toernooimascotte wilden ze maar al te graag. Het feest barstte echt los toen een groep Nederlanders losging op de Brink. Met gezellige muziek, enthousiaste dans en polonaise lieten zij de buitenlandse supporters zien hoe gek onze landgenoten kunnen zijn.
 
Spanje niet buiten schot
Vanaf het begin van de wedstrijd lieten de Schotse supporters zien waarom zij als feestsupporters bekend staan. Met liederen en vrolijk geklap moedigden ze hun dames aan. De elf op het veld lieten zich opzwepen nog harder te vechten. Die strijd werd in de 42e minuut beloond met een doelpunt van Caroline Weir. Opvallend was dat de Schotse fans niet de enigen waren die voor sfeer zorgden in de Adelaarshorst. Deze wedstrijd werd ontzettend goed bezocht door Nederlandse gezinnen, die elke actie op het veld gebruikten om luid van zich te laten horen. Zowel Spanje als Schotland kon op een applaus van deze voetballiefhebbers rekenen.
 
Schots feest, Spanjaarden door
In de tweede helft wisten beide teams niet meer te scoren, hoewel vooral Schotland op zoek was naar de belangrijke tweede goal. Na afloop vielen de Schotse speelsters teleurgesteld op het veld neer, terwijl de Spanjaarden zich rond hun coach verzamelden om de laatste minuut van Portugal – Engeland af te wachten. Toen bleek dat Engeland won, barstten de speelsters uit in een luid gejuich. De Schotten werden getroost door hun trotse fans, die boven de muziek uit de stadionspeakers uitkwamen.
 
3