Het was typisch Nederlands weer op derbydag in groep A. Een zonnetje met blauwe lucht werd afgewisseld door stevige regenbuien. Dat kon de pret in Deventer echter niet drukken. De hele middag voetbalden Deense, Noorse en Nederlandse kinderen met en tegen elkaar op de Fanzone. “Wij zijn speciaal voor deze wedstrijd hierheen gekomen”, vertelde een Deense gepensioneerd stel, kijkend naar een potje voetbal.
 
“De ouders van onze kleindochter werken, dus hebben wij haar meegenomen naar Deventer. Ze voetbalt zelf, dus het is fantastisch om het Deense elftal live te kunnen zien.” Iets verderop genoten de Deense oud-internationals Janne Rasmussen en Nadia Kjaelgaard van de drukte om hen heen. “We verwachten een gelijke strijd, met uiteindelijk een overwinning voor Denemarken”, lachten de dames.
 
Een grote Noorse vlag liet zien op welk terras de Noorse fans waren neergestreken. “Wij gaan met 4-1 winnen”, was hun voorspelling. Trots lieten ze hun shirts zien, die voorzien waren van alle handtekeningen van de Noorse speelsters. “Je moet een beetje gek zijn, om achter ze aan te reizen. Maar dat zijn wij. En zelfs als we de kwartfinale niet halen, gaan we die wedstrijd bezoeken. De sfeer in Nederland is geweldig!” Zowel de Deense als Noorse fans hoopten op een overwinning van Nederland tegen België.
 
Tussen de buien door deelde Kicky knuffels en high fives uit aan de jonge fans. Zelfs de meest verlegen kinderen durfden haar te aaien en wilden met haar op de foto.
 
Gezellige buren
In het stadion zaten de Denen en Noren gebroederlijk naast elkaar. Natuurlijk probeerden ze elkaar te overstemmen in de aanmoedigingen voor hun land, maar ze hebben het vooral gezellig met elkaar. “We zijn goede buren, van echte rivaliteit is geen sprake”, legde een Deense supporter uit. Na de vroege goal voor Denemarken bleven de Noorse supporters vrolijk hun land aanmoedigen. Toen ze in de 43ste minuut een penalty kregen, waren de Noorse fans uitzinnig van vreugde. De Deense fans juichten echter het hardst, na de misser Graham Hansen. Toch beloonden de Deense supporters de felle Noorse ploeg regelmatig met een applaus.
 
Op de goedgevulde tribunes zaten niet alleen Denen en Noren. Ook Finse, Zweedse en Ijslandse fans wilden de Scandinavische derby van dichtbij meemaken. Basisschoolkinderen uit Deventer keken hun ogen uit en applaudiseerden bij elke kans voor een van beide teams. Het Schotse elftal, dat donderdag in Deventer de laatste groepswedstrijd speelt tegen Spanje, zat ook langs de kant om de sfeer in de Adelaarshorst alvast te proeven.
 
Dat de Deense supporters de tussenstand in Tilburg in de gaten hielden, bleek toen een gejuich klonk bij de 1-2 voor Nederland. Na de overwinning vierden de Deense speelsters samen met de fans het behalen van de kwartfinale. Noorwegen droop teleurgesteld af.
 
Nabeschouwing Noorwegen Denemarken